top of page

Letselschade: wat is het en wat zijn je rechten?

Ontdek wat letselschade precies inhoudt en wie er verantwoordelijk is voor de schadevergoeding, zodat je goed geïnformeerd bent in geval van een ongeval.



Een ongeval kan zorgen voor een hoop ellende. Naast de fysieke en emotionele pijn, kan er ook sprake zijn van financiële schade. Wanneer je letsel hebt opgelopen door toedoen van een ander, dan is er sprake van letselschade. Maar wat houdt letselschade precies in en wat zijn je rechten?


Wat is letselschade?


Letselschade is alle schade die je lijdt als gevolg van een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is. Het gaat hierbij niet alleen om de directe kosten die je maakt, zoals medische kosten en aanpassingen in het huis, maar ook om indirecte kosten zoals gederfde winst en gemiste besparingen. Ook immateriële schade, zoals pijn, verdriet en verminderde levensvreugde, vallen onder letselschade.

Wie is aansprakelijk?

Wanneer er sprake is van letselschade, dan moet er worden vastgesteld wie hiervoor aansprakelijk is. Dit kan bijvoorbeeld de tegenpartij zijn bij een verkeersongeval, of de werkgever bij een bedrijfsongeval. Bij een bedrijfsongeval is de werkgever in principe altijd aansprakelijk, tenzij hij kan aantonen dat hij alle nodige maatregelen heeft genomen om het ongeval te voorkomen en de werknemer daar voldoende op heeft gewezen of dat bijvoorbeeld sprake is van opzet. Bij een verkeersongeval hangt het af van de omstandigheden wie aansprakelijk is. In sommige gevallen kan er sprake zijn van eigen schuld, bijvoorbeeld als de bestuurder van een auto door rood rijdt en daardoor een ongeval veroorzaakt. In dat geval kan de schadevergoeding worden verminderd of zelfs worden afgewezen. Het is daarom altijd verstandig om een jurist in te schakelen bij een bedrijfsongeval of verkeersongeval, zodat de aansprakelijkheid op een correcte manier kan worden vastgesteld.

Wat zijn je rechten?

Als slachtoffer van letselschade heb je bepaalde rechten. Zo heb je het recht op een schadevergoeding voor alle kosten die je hebt gemaakt als gevolg van het ongeval. Daarnaast heb je recht op een vergoeding voor alle kosten die je nog gaat maken in de toekomst, zoals medische kosten en verlies van inkomen.


Er kan ook recht op smartengeld bestaan. Dit is een vergoeding voor de immateriële schade die je hebt geleden, zoals pijn, verdriet en verminderde levensvreugde. De hoogte van het smartengeld hangt af van de ernst van het letsel en de gevolgen daarvan.


Het is belangrijk om te weten dat je niet zelf hoeft te onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding. Het is verstandig om hierbij hulp te krijgen van een jurist. Deze kan jouw belangen behartigen en zorgen voor een passende vergoeding zodat u zo veel mogelijk wordt gebracht in de situatie waarin u verkeerde vóór het ongeval.

Tot slot

Letselschade is alle schade die je lijdt als gevolg van een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is. Als slachtoffer kun je recht hebben op een schadevergoeding voor alle kosten die je hebt gemaakt en nog gaat maken als gevolg van het ongeval. Ook heb je recht op smartengeld voor de immateriële schade die je hebt geleden. Het is verstandig om hierbij hulp te krijgen van een jurist om de zaak tot een zo rechtvaardig mogelijk einde te brengen.


bottom of page